Albu Legal a reprezentat România în cadrul studiului internațional privind răspunderea penală corporativă vs. răspunderea managerilor realizat de Baro Alto, prin intermediul rețelei IR Global, din care face parte și firma noastră.

 

Biroul de avocatură Baro Alto din Franța a realizat acest sondaj, în parteneriat cu instituția franceză de cercetare Institut pour l’Innovation Economique et Sociale (2IES) și cu profesorul Pascal Beauvais, lector la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, pentru a investiga legătura dintre răspunderea penală a entității și cea a directorului executiv, conform legislației franceze.

 

Reflectând asupra subiectului „Reconsiderați legătura dintre răspunderea penală a persoanelor juridice și cea a angajaților cu funcții executive pentru o mai bună protecție juridică?”, Baro Alto a decis să cerceteze diferite sisteme juridice străine pentru a afla potențiale soluții de implementat în această privință.

 

Astfel, Baro Alto a contactat rețeaua IR Global și a organizat un webinar pe această temă în 1 martie 2022, solicitând firmelor de avocatură participante să valideze informații cu privire la sistemul juridic din țara lor și legătura dintre răspunderea penală a persoanelor juridice și cea a executivilor acestora.

 

Au fost colectate informații din 20 de țări, pe lângă Franța, cu privire la răspunderea penală a persoanelor juridice și a executivilor, în sistemele lor juridice.

 

Printre principalele constatări ale studiului:

 

  • Răspunderea persoanei juridice și cea a directorului ei coexistă în majoritatea țărilor chestionate. În teorie, răspunderea penală corporativă se aplică în majoritatea țărilor chestionate, cu excepția Germaniei, Greciei și Italiei, unde există un sistem de răspundere cvasi-penală.

 

  • În prezent, sistemul răspunderii directe a persoanei juridice este cel mai răspândit în țările chestionate. Unele sisteme, precum în Belgia sau Țările de Jos, prevăd răspunderea directă, în timp ce altele, precum Franța, Statele Unite și Danemarca, au un principiu de atribuire indirectă a răspunderii penale.

 

Puteți descărca studiul integral în limba engleză aici.