Albu Legal a fost încă o dată partener al Conferinței de Drept Penal al Afacerilor, organizată de Editura Universul Juridic, Asociația Română de Drept Penal al Afacerilor și Revista Română de Drept Penal al Afacerilor.

 

Invitat în panelul de discuții a fost colegul nostru Gabriel Albu, Avocat Titular și Fondator Albu Legal, care a ridicat o problemă extrem de interesantă: Business Judgment Rule și relevanța sa pentru cazuistica penală ce implică analiza unor decizii de business. În esență, regula judecății de afaceri este „biblia” criteriilor pe baza cărora se analizează modul în care un administrator ia niște decizii de business. Cu toate acestea, în opinia lui, această regulă nu a fost niciodată discutată în jurisprudența penală în mod complet și potrivit criteriilor proprii.

 

„Regula are în vedere că un administrator ia decizii în timp real, în contexte câteodată incomplete și/ sau riscante. Aceste decizii nu au întotdeauna efecte favorabile economic, ci unele au și efecte păgubitoare. Pe de altă parte, atâta vreme cât avem îndeplinite criteriile consacrate de această regulă – despre caracterul rezonabil al deciziei luate în contextul dat (ceea ce necesită evident analizarea contextului dat) – atunci un administrator este absolvit de răspundere”, explică Gabriel Albu.

 

Printre temele dezbătute s-au numărat criminalitatea white-collar și răspunderea penală a companiilor, dar și problemele de actualitate existente în domeniul dreptului penal al afacerilor.

 

Conferința de Drept Penal al Afacerilor a reunit, de-a lungul timpului, cele mai importante personalități din această arie de practică, aducând în dezbaterea comunității de profil teme de larg interes profesional, legi și norme la zi, idei valoroase.

 

Mulțumim pentru invitație și pentru oportunitatea de a dezbate acest subiect, oarecum ignorat în jurisprudența penală. Panelul integral poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=PNKz_owAk9k

 

Sursă:

https://www.facebook.com/albulegalwhitecollarcrime/posts/540570464217614