Infracționalitatea cibernetică a devenit un subiect din ce în mai presant pentru mediul de afaceri. Hackerii își setează ca ținte mai mult business-urile decât persoanele fizice. Însă, măsurile de protecție sunt disponibile pentru ambele categorii, fiind nevoie doar de atenție, timp și resurse.

Care sunt aceste măsuri, ce trebuie să facă business-urile și indivizii și, cel mai important, la ce indicii să fie atente? A povestit mai multe colegul nostru Gabriel Albu, Avocat Titular și Fondator Albu Legal, astăzi, în cadrul emisiunii Profit News.

Ca măsuri de protecție, indivizii ar trebui să se limiteze la comercianți recunoscuți atunci când fac achiziții online și trebuie să-și introducă datele personale și ale cardurilor. „Oamenii acceptă uneori să riște dacă fac o achiziție care nu are o valoare foarte mare. Nu se pune așa problema. Odată introduse datele cardului pentru o tranzacție mică, ele rămân în posesia destinatarului respectiv. În cazul în care destinatarul intenționează o fraudă, datele respective pot fi utilizate ulterior pentru o tranzacție mult mai mare”, spune Gabriel Albu.

O altă măsură foarte utilă este aprobarea 3D a tranzacțiilor, atunci când banca solicită și aprobarea punctuală prin telefonul mobil propriu a unei tranzacții, după ce datele cardului au fost introduse de utilizator. De asemene, este utila setarea de limite de suma per tranzactie si pe zi, a unui numar maxim de tranzactii zilnice, precum si alerte SMS pentru fiecare tranzactie sau pentru o anume suma a tranzactiei(lor).

Pentru business-urile de retail există o gamă mult mai largă de măsuri de protecție: o foarte bună protejare a bazelor lor de date, utilizarea unor platforme de plată foarte bine securizate, schimbarea constantă a parolelor, accesarea link-urilor întotdeauna cu maximă precauție.

„Întotdeauna când avem de făcut o operațiune ceva mai delicată, o plată mai mare, și sesizăm schimbarea unor detalii de plată, recomandarea este să confirmăm telefonic respectivele schimbări”, mai spune Gabriel Albu.

Mulțumim frumos, Profit News, pentru ocazia de a povesti mai multe pe marginea acestui subiect pentru care interesul este în creștere! Vă invităm să aflați mai multe din înregistrare.