Asociația Română de Drept Penal al Afacerilor a fost creată de profesioniști reputați în domeniu pentru a populariza Dreptul Penal al Afacerilor ca ramură de Business Law, cu rolul, între altele, de a instrui și de a promova o cultură de prevenție și un mediu de business sănătos.

 

Gabriel Albu, Managing Partner Albu Morar și unul dintre fondatorii ARDPA, declară pentru Editura Universul Juridic: „Dreptul penal clasic este o materie preponderent reactivă, se întâmplă lucruri cu potențial ilicit și atunci avem cauze pe rol. Dreptul penal al afacerilor, spre deosebire, este un domeniu de practică aș spune, mai puțin o ramură de drept, care presupune o activitate în egală măsură reactivă, cât și una preventivă, partea de conformitate – compliance.

 

În plus, dreptul penal al afacerilor este acel domeniu de practică ce se dorește a fi, este dedicat preponderent activității economice, activității de business. Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, eu aș prefera categorisirea acestui domeniu de practică ca fiind mai degrabă subsumat dreptului afacerilor, business law, decât dreptului penal propriu-zis.

 

Pentru că, încă o dată, una din componentele fundamentale ale dreptului penal al afacerilor nu ține de dreptul penal, astfel cum îl interpretăm, ca activitate reactivă, ci ca o activitate de prevenție, analiză, de consiliere a mediului de business în a evita riscurile de compliance și riscurile penale”.

 

Vă invităm să citiți întregul interviu aici.