Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Gabriel Albu, fondator ALBU LEGAL, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cu ce gânduri ai pornit la drumul pe care scrie ALBU LEGAL?
Gabriel Albu: Acum și oricând, Albu Legal este promisiunea noastră fermă față de toți cei care ne fac onoarea de a ne încredința unele din cele mai importante aspecte ale vieții, afacerii, activității și carierei lor. Filozofia noastră este să alocam timpul, atenția și dedicarea necesare pentru a înțelege cât mai bine problema cu care clientul se confruntă, pentru a explora soluțiile posibile, pentru a rămâne atenți la evoluția și dezvoltările speței, și apoi să acționăm ferm în finalizarea cu succes a cauzei.
Albu Legal este un cabinet de avocatură boutique, ce s-a constituit în jurul unui nucleu de profesioniști cu o vastă experiență în dreptul penal al afacerilor, dintre care unii au făcut parte din veritabila categorie a „pionierilor” acestui domeniu de practică în România, la nivelul la care este el înțeles astăzi. O echipă care a contribuit, practic, la înființarea și dezvoltarea ariei de practică „white-collar crime”, astfel cum o înțelegem astăzi, pe piața avocaturii din România.
Membrii echipei au însumat zeci de ani de experiență profesională, background-uri profesionale diverse, de la avocatura de business, în mari firme de avocatură multinaționale și locale, până la avocatura de drept penal al afacerilor, practicată pentru o perioadă îndelungată și la un nivel profesional înalt, precum și o pregătire academică foarte solidă. Deși suntem o echipa tânără, avocații noștri au fost implicați într-un procent foarte mare dintre cauzele importante ale ultimilor 20 de ani, oferind asistență juridică îndeosebi corporațiilor – atât multinaționale, cât și companii autohtone -, precum și unor importanți oameni de afaceri și demnitari ori funcționari publici de rang înalt. Lucrăm pe acestă nișă și ne străduim permanent să o facem foarte bine. Pe scurt, prin performanță, prin rezultate, ne dorim să fim prima opțiune atunci când vine vorba de asistență juridică în această arie specifică a dreptului.
Alina Matei: Au fost clienți care te-au urmat?
Gabriel Albu: Da, avem clienți care ne-au onorat cu această încredere. Un obiectiv principal pentru acest an este diversificarea portofoliului de clienți, pentru că ne dorim să contribuim la crearea unei culturi a prevenției riscului penal în rândul mediului de afaceri. Mai multă proactivitate, pentru mai puțină reactivitate. M-aș bucura să avem mai multe companii locale în portofoliu, antreprenori cu viziune și apetit crescut pentru business, cu afaceri care, odată maturizate, înțeleg mai bine nevoia prevenției riscului penal. Acest gen de consultanță este mult mai solicitată de către companiile multinaționale, care au o cultură solidă a prevenției și, desigur, un buget alocat an de an pentru astfel de acțiuni care ar semnala „red flags” în zona penală.
Suntem pe deplin eficienți în prevenție, pentru că suntem foarte activi în zona de apărare în procesul penal, în contact continuu cu modul în care organele judiciare își modelează practica, iar acesta este unul dintre avantajele noastre majore.
Alina Matei: Abordarea ta față de clienți s-a schimbat, având în vedere că și poziția ta s-a schimbat?
Gabriel Albu: Poziția este aproximativ aceeași – fondator și avocat titular, însă noua entitate reflectă 100% viziunea mea, care este legată în foarte bună parte și de relația cu clienții. Singura abordare în care cred este cea a responsabilității. Responsabilitatea totală față de clienții care își pun afacerile și viețile în mâinile noastre, fiind o arie de practică vădit mai sensibilă față de altele. O dată cu înființarea Albu Legal ne-am dorit și o reconectare cu clienții în adevăratul sens al cuvântului. Desigur, această responsabilitate poate lua și forma refuzului nostru de a accepta compromisuri în ceea ce facem, cu privire la calitatea și promptitudinea prestației profesionale. Considerăm că excelența implică nu doar un nivel academic și profesional foarte ridicat, ci și calități umane exersate zilnic. Este nevoie de foarte multă empatie în avocatură și cu atât mai mult în această arie de practică. În avocatura penalistă contactul direct, atât cu clientul, cât și cu organele judiciare este esențial. Este o chestiune care ține atât de relațiile de încredere care trebuie stabilite în relația avocat/client, de nevoile de confidențialitate, cât și de filozofia activității judiciare, care nu permite derularea ei exclusiv online ori în scris, așa cum a fost cazul la începutul pandemiei.
Cât despre partea tehnică, spețele cu care ne confruntăm presupun cunoștințe din multiple ramuri de drept extra-penal, cum ar fi civil, comercial, fiscal, bancar, administrativ etc. Activitatea noastră presupune, de asemenea, dincolo de lucrul cu organele judiciare și gândirea tactică aferentă, o bună familiarizare cu fluxuri și practici economice, culturi corporative, sinergii între stakeholder-ii implicați etc. Deci, o minte speculativă este un atu. Această ramură a avocaturii îți solicită creativitatea, ideile și atenția la detalii mult mai mult ca avocatura obișnuită de business. De aceea, pentru a asigura clienților și partenerilor noștri un serviciu profesional înalt, avem ca filozofie contractarea atât a unui volum optim de activitate, care să îngăduie dedicarea timpului și atenției necesare, precum și a acelor cauze în care estimăm că putem aduce o reală contribuție la optimizarea situației juridice a clienților noștri. Desigur, nu putem uita și de o etică și o morală foarte solide.
Alina Matei: Ești specializat în white collar crime. Care este rostul unui avocat de drept penal în astfel de cauze?
Gabriel Albu: Misiunea principală a unui avocat veritabil de white collar crime este cea de “curea de transmisie” între două lumi foarte diferite: cea de business, foarte dinamică, foarte inovatoare, tot timpul aflată în dezvoltare, în mișcare, cu anume tipuri de așteptări, și mediul judiciar, prin definiție un mediu conservator și formalist, de multe ori cu puncte de vedere radical diferite de cele generic existente în mediul privat. Acest rol poate fi bine îndeplinit, cu rezultate optime pentru clienți, de profesioniști care sunt în contact constant, de substanță și de anvergură cu ambele medii.
Știm foarte bine că spețele de acest tip au mize foarte mari, cruciale: libertatea, viața profesională, viața familială, afacerea, imaginea, poziția socială și, câteodată, chiar sănătatea. Dacă ar fi să ne raportăm la o „scară Richter” a problemelor ce pot afecta o afacere sau o persoană, implicarea într-un proces penal sau conex se apropie de „maximul seismic”. De aceea, conștientizăm că ceea ce trebuie să oferim clienților noștri este siguranța. Siguranța că am înțeles pe deplin că alegerea noastră de către client înseamnă, în esență, că ne-au fost încredințate unele dintre cele mai de preț mize. Și siguranța că vom proceda în consecință, cu respectul deplin al acestei alegeri.
Dreptul penal al afacerilor propriu-zis, astfel cum îl înțelegem astăzi, practic nu exista pe piața avocaturii din România în urmă cu 10 ani, nu se practica la standardele de acum, fiind confundat mai degrabă cu dreptul penal clasic. În consecință, observarea mutațiilor extraordinare și accelerate în „piața dosarelor penale”, faptul că acestea deveneau din ce în ce mai de anvergură, mai complexe și vizau fenomene economice care nu mai fuseseră anterior atacate din punct de vedere penal m-au determinat să îmi șlefuiesc competențele pentru a face față volumului și complexității unei asemenea cazuistici. Mi-a fost deosebit de clar, la respectivul moment, că o astfel de cazuistică necesită resurse complementare, de penaliști “pur-sânge”, precum și cunoștințe solide și vaste din zona de avocatură de business, privitoare la fenomenele economice care fac obiectul anchetelor penale, respectiv cunoștințe foarte solide în materiile extra-penale vizate de procesele penale declanșate în epocă (bancar, fiscal, comercial, administrativ, piață de capital etc.).
Implicarea în majoritatea cauzelor high-profile de această natură și expunerea la cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, a determinat acumularea de experiență semnificativă și în diferite cazuri de cooperare internațională și litigii internaționale. De-a lungul timpului am reprezentat clienți în relații cu Elveția, SUA, Marea Britanie etc.
Dar ca să închidem paranteza, dreptul penal al afacerilor are, cel puțin din perspectiva „volumului” (cantitatea de informație procesată și „cantitatea” de norme juridice incidente) mai multă legatură cu ramuri juridice extra-penale, decât cu penalul clasic, are o componentă foarte pregnantă de „business law”, în haină penală. În acest context în care vorbim despre procesarea unor suspiciuni de ilicit, în haina unui proces penal, cunoașterea dreptului material penal și a procedurii penale sunt condiții sine-qua-non pentru practicarea acestei ramuri juridice. Deși, cum am spus, „haina” spețelor pe care le procesăm este penală și procesual-penală, substanța acestora presupune cunoștințe din multiple ramuri de drept extra-penal, cum ar fi civil, comercial, fiscal, bancar, administrativ etc.
Alina Matei: Ai foarte multă experiență în cauzele penale. Ce așteptări crezi că au judecătorii de la avocați? Știm cu toții că nu stau judecătorii să le deschidă ochii avocații.
Gabriel Albu: Cred că atât judecătorii, cât și avocații așteaptă unii de la ceilalți profesionalism și respect față de munca celuilalt. În ciuda ficțiunii juridice, potrivit căreia „judecătorul știe dreptul” (evident necesară pentru coerența și prestigiul sistemului judiciar), judecătorii sunt și ei oameni. Am întâlnit, pe parcursul carierei, judecători remarcabili, precum și pe alții mai puțin predispuși la analiza de detaliu presupusă de cauzele de acest tip. Secțiile penale ale instanțelor judecă în aceleași formațiuni atât cauze de penal clasic (omor, viol, tâlharie etc.), cât și cauze deosebit de complexe de criminalitate economică.
Așteptările judecătorilor diferă de la magistrat la magistrat, însă ceea ce noi, ca avocați ai Albu Legal, încercăm să “livrăm” este profesionalism, concizie, claritate și realism.
Alina Matei: Și totuși unele dosare se pierd. Dar avocatul a muncit, a studiat, a mers la termene, la audieri. Sunt ajutătoare acestea când pui capul pe pernă acasă, iar clientul la penitenciar?
Gabriel Albu: În acest domeniu și cu atât mai mult în aria white-collar crime, lucrurile sunt departe de a fi albe sau negre. Iar munca unui astfel de avocat nu trebuie judecată strict prin prisma unor sentințe cu închisoarea, ci prin prisma realizării obiectivelor propuse inițial, obiective care pot include de multe ori nu neapărat achitarea, ci pedepse reduse. Când știi că ai făcut tot ceea ce a ținut de meseria ta ca să obții o sentință cât mai bună pentru clientul tău, da, poți pune capul liniștit pe pernă.
Rămân însă dureroase situațiile (nu puține, din păcate, în practica judiciară din România) în care, ca profesionist al dreptului, realizezi fără echivoc nevinovăția unui client, depui demersurile necesare pentru constatarea acestui lucru, dar, cu toate acestea, clientul este condamnat.
Alina Matei: Care este pentru tine cel mai important aspect în exercitarea profesiei de avocat?
Gabriel Albu: Seriozitatea, perseverența, învățarea continuă. Dreptul penal al afacerilor este o ramură de practică avocațială ce mă provoacă permanent, fiind un domeniu complex, care necesită multă creativitate și o înțelegere profundă a mediului de business și unor mecanisme financiare sofisticate. Îmi place și îmi doresc să cresc continuu în această arie de practică extrem de dinamică. Unul dintre obiectivele mele, încă de la începutul carierei, împărtășit și de echipa mea, este implicarea în dezvoltarea și perfecționarea domeniului în care activez. Împreună, ne propunem să ne perfecționăm continuu, astfel încât Albu Legal să gestioneze instrumente din ce în ce mai organizate, sofisticate și bine echipate ale acuzării, mandate tot mai complexe ale clienților și provocări tot mai mari.
Alina Matei: Ce sfaturi ai pentru un tânăr care vrea să devină avocat?
Gabriel Albu: E valabil pentru toate ramurile avocaturii, dar poate într-o măsură și mai mare pentru aceasta. Este o meserie care îți solicită mult mai mult, decât avocatura de business, creativitatea, curiozitatea, promptitudinea, ideile și atenția la detalii. Mai sunt foarte utile spontaneitatea, stăpânirea de sine, o etică și o morală foarte solide. De cele mai multe ori, în spețele cu care ne confruntăm, avocații noștri apelează la o înțelegere extrem de fină a fenomenelor economice pe care le combină cu gândirea tactică și o bună familiaritate a culturii corporative. Suplimentar, un avocat trebuie să fie proactiv și să te țină informat. Firește, acestea sunt câteva “trăsături“ pe care le recomand spre perfecționare unui tânăr care își dorește să devină avocat în acest domeniu. Pasul următor este să ne scrie…
Alina Matei: Sfârșitul anului 2020 a adus o emulație a avocaților în sprijinul avocatului Robert Roșu, și nu doar, condamnat în ziua neagră a vieții lui la 5 ani închisoare. Ca avocat de drept penal, de fapt ca avocat, a fost protestul avocaților un act de curaj?
Gabriel Albu: Protestul cvasi-generalizat al corpului profesional a fost un act natural, raportat la informațiile existente în spațiul public despre speță (îndeosebi rechizitoriul din respectiva cauză și motivele de apel ale parchetului, care descriu faptele imputate colegului Robert Roșu) și care indică fapte cât se poate de uzuale și de legitime în exercitarea profesiei de avocat. Cred că a fost o consecință a celebrei picături care a vărsat un pahar care de mult se tot umple.
Foarte important, nu trebuie să uităm că avocații oferă asistență juridică tuturor celor care au nevoie de aceasta, în valorificarea drepturilor lor. Toți cetățenii vor fi mai slabi, mai lipsiți de apărare, dacă avocații, ca și corp profesional, sunt supuși unor evidente presiuni, abateri de la regulile de protejare a secretului profesional etc. Siguranța exercitării profesiei de avocat reprezintă însăși siguranța sistemului de justiție și a justițiabililor.
Cum am mai spus, lipsa motivării hotărârii judecătorești pronunțată în apel în această speță este o temă falsă în acest context, dat fiind faptul că limitele învestirii instanței și, implicit, ale judecății sunt stabilite prin rechizitoriu și prin apelul formulat de către procuror. Ar fi o dată în plus ilegal ca o persoană să fie condamnată pentru alte fapte decât cele descrise în cele două acte anterior indicate, disponibile public.
De asemenea, trebuie cu toții să conștientizăm că rolul avocatului este unul pro causa, acela de a sprijini poziția clientului prin mijloacele consacrate de regulile profesiei (petiții, cereri, memorii, susțineri, opinii, căi de atac etc., ce au a se dovedi justificate sau nu, în funcție de deciziile ce urmează ale autorităților competente), iar nu de a face dreptate sau de a investiga documentele sau informațiile puse la dispoziție de către client. Din această perspectivă, apreciez că hotărârea de condamnare a colegului nostru constituie un precedent extrem de periculos pentru libertatea avocatului de a-și alege clientela și cazuistica, precum și de a apăra drepturile clienților săi, libertate esențială pentru existența efectivă, nu doar formală, a profesiei de avocat și mai ales pentru caracterul efectiv al drepturilor tuturor cetățenilor, drepturi exercitabile cu asistență avocațială.
Fără a le contesta caracterul formal valabil și executoriu (altfel decât prin căile de atac prevăzute de lege), fiecare avocat în parte și corpul profesional al avocaților au dreptul – ca formă de exercitare a libertăților de gândire, conștiință și liberă exprimare – de a comenta deciziile instanțelor, de fiecare dată când acestea se abat de la standarde juridice general recunoscute, inclusiv cele privitoare la protecția profesiei de avocat, și când sunt puse în discuție încălcări flagrante ale legii. Acesta reprezintă, de altfel, un exercițiu de „sănătate publică” a dezbaterii – și motor al progresului – în legătură cu chestiuni de cea mai mare importanță pentru viața cetății.
Salut ca atare reacția corpului profesional, precum și pe a organelor de conducere a profesiei, în această privință. Sper ca această reacție să rămână una constantă și fermă, ori de câte ori este cazul.
Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.
Gabriel Albu: Le doresc un An Nou fericit, cu multă sănătate, determinare și claritate în îndeplinirea obiectivelor profesionale și personale. Și să încercăm să facem fiecare ceea ce ține de sine pentru a deveni individual și colectiv mai buni…
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!
Gabriel Albu: Și eu îți mulțumesc pentru acest interviu de început de an, deja, devenit tradiție. Întotdeauna este o plăcere să împărtășesc gânduri cu cititorii Juridice.ro. Succes în noul an!
Sursă: Juridice.ro