Gabriel Albu, Avocat Titular și Fondator Albu Legal, semnează un nou articol în Revista Biz despre obligațiile fiscale aferente și consecințele în caz de neconformare, inclusiv de ordin penal

 

Piața criptomonedelor a atras și atenția românilor care, de-a lungul anilor, și-au dezvoltat apetitul pentru astfel de investiții în monedele virtuale. Totuși, e bine să avem în vedere că vorbim de instrumente nereglementate și deosebit de fluctuante (de la zero la infinit, putem spune!). Te poți îmbogăți peste noapte, iar a doua zi poți pierde mult.

 

Dincolo de câștiguri și pierderi spectaculoase, odată cu creșterea în popularitate a tranzacțiilor cu criptomonede, o nouă întrebare apare: ce am de făcut din punct de vedere fiscal, ce taxe am de plătit?

 

Încă din 2019, odată cu modificarea Codului fiscal, câștigurile obținute din transferul de monedă virtuală sunt încadrate în categoria de venituri din alte surse, a căror cotă impozabilă este de 10 % din diferența pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție (adică din profit). Contribuabilii care obțin aceste câștiguri au obligația de a depune declarația unică privind impozitul pe venit până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

 

Legiuitorul instituie și o excepție, pentru câștigul mai mic de 200 lei, dacă totalul câștigurilor dintr-un an fiscal nu depășește 600 lei.Ce se întâmplă dacă nu declarați câștigurile din astfel de tranzacții și nu plătiți taxele aferente?

 

Vă invităm să aflați în articolul de mai jos. Mulțumim, Revista Biz, pentru oportunitatea de a discuta despre acest subiect, care capătă amploare și la noi.

 

Sursă: https://www.facebook.com/albulegalwhitecollarcrime/posts/507439177530743